Uzený úhoř z domácí udírny
07.06.2021
Lahůdka, které se nic nevyrovná. Tuto pověst má uzený úhoř nejen kvůli výbornému masu, ale také také díky knihám a filmům spisovatele Oty Pavla. I proto sahá cena uzeného úhoře do astronomických výšin přesahující 1000 Kč za kilogram. Dalším důvodem je úbytek úhořů v našich vodách. Stále si však můžete úhoře chytit a vyudit doma sami. Jak na to?
Úbytek úhorů v tuzemských vodách je způsoben jednak znečištěním řek a množstvím bariér, díky kterým se úhoří monté již nemůže dostat do lokalit svého přirozeného vývoje. Dalším důvodem je onemocnění, které způsobuje hlístice Krevnatka úhoří a která výrazně zdecimovala úhoří populaci v našich vodách na přelomu tisíciletí.
V posledních letech se však situace zlepšuje a tato tajemná ryba s tělem hada se opět objevuje mezi úlovky rybářů. Pojďme se tedy podívat, jak si vyhlášenou pochoutku, uzeného úhoře, připravíme ve své domací udírně.
Začneme zpracováním ryby, kterou musíme po zabití vykuchat. Při kuchání vedeme řez břichem až za řitní otvor, protože až tam vedou podél páteře ledviny, které musíme odstranit. Pro uzení nestahujeme z úhoře kůži, protože bychom pak nemohli úhoře do udírny zavěsit. Úhoří kůže je slizská, dobrým tipem je po vykuchání úhoří kůži důkladně nasolit a nechat pár hodit v chladničce. Sliz jde poté z kůže lépe odstranit pod tekoucí vodou.
Vykuchaného a slizu zbaveného úhoře musíme před uzením naložit do solného láku. Jedná se o nejspolehlivější a nejjednodušší formu nasolení ryb před uzením. Lák vyrobíme jednoduše rozmícháním soli ve vodě. Na 6 litrů vody použijeme půl kilogramu soli. Toto množství láku nám stačí na cca 10 kg ryb. Úhoře do láku naložíme na 8 - 10 hodin.
Vlevo šroubovité háky na uzení, vpravo hák na uzení malých i velkých ryb. Borniak
Pro zavěšení úhoře do udírny můžeme použít klasický provázek a úhoře prošít a zavěsit, použít můžeme i klasický háček, ale nejvhodnějším způsobem je u úhoře navlečení na háčky s protihrotem, který eliminuje utržení úhoře v udírně.
Takto připravené ryby necháme okapat a udíme v rozehřáté udírně při teplotě 60 - 70 stupňů. Délka uzení je dozdílná dle typu udírny a velikosti ryb, úhoře udíme do zlatohněda.
Další články na téma uzení
Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
Uzení ryb v domácí udírně
Jak vybrat elektrickou udírnu?
Článek byl zobrazen 9905 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Recepty
Česnek je všelék a elixír zdraví
Česnek (allium sativum) je účinným přírodním antibiotikem, který je v léčitelství ceněn už po celá tisíciletí. Pro nabytí síly a vytrvalosti jej užívali už stavitelé pyramid. Jeho téměř zázračné antibakteriální účinky zkoumal v 19. století Louis Pasteur a vojenští lékaři jím léčili válečná poranění.
Hubneme s tukožroutskou polévkou
Tukožroutská polévka – dieta která se stala hitem. Jedni ji vychvalují, druzí zatracují. Jsou lidé, kteří díky této dietě zhubli a jiní zase naopak přibrali a o tukožroutské polévce už nechtějí nikdy slyšet.
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.
Raw food – živá strava, která se nehýbe
Zajímáte se o zdravý životný styl? Chcete zhubnout, uzdravit se, nebo jen udělat něco dobrého pro své tělo? Vyzkoušejte raw food neboli živou stravu, která je nejen zdravá, ale také velmi chutná. Při syrové rostlinné stravě rozhodně nebudete hladovět a energie budete mít na rozdávání. Tak co říkáte, nemáte chuť na změnu?
Co s úrodou cuket – recepty na cuketové dobroty
Máte letos také nadúrodu cuket a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste už všechny známé recepty a dochází vám nápady? Výhodou této zeleniny je, že ji můžeme připravit snad na všechny způsoby a recepty se tak dají obměňovat, jak je libo. Vybrali jsme pro vás pár klasických i nevšedních receptů a uvidíte, že se vám cuketa jen tak nepřejí.
Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty
Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Královna paprika v maďarské kuchyni
Když se řekne maďarská kuchyně, mnohým vytane na mysli segedínský guláš. Chyba! Slavný guláš ze zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Na druhou stranu guláše v maďarské kuchyni opravdu najdeme, říká se tak ovšem husté polévce. Guláš tak, jak jej známe my v Česku, nazývají Maďaři perkelt.